Mikael Bonde (VP) och Bengt Johansson (24:7).
Mikael Bonde (VP) och Bengt Johansson (24:7).

Småpartierna skrällde – både Varbergspartiet och 24:7 ser ut att komma in

Två nya partier ser ut att ta plats i Varbergs kommunfullmäktige – Varbergspartiet och 24:7. Enligt det preliminära valresultatet tar båda dessa nykomlingar nu plats i de lokala politiska salongerna.

Publicerad Senast uppdaterad

VARBERG Varbergspartiets ledare och grundare Mikael Bonde är lycklig och omtumlad på måndagsförmiddagen.

– Det är en fantastisk resa som vi har gjort. Att på kort tid lyckas nå ut med vårt lilla parti trots små resurser, det känns fantastiskt, säger han.

Varbergspartiet har enligt den preliminära rösträkningen hamnat strax ovanför treprocentsspärren för att ta sig in i kommunfullmäktige. Inte förrän på onsdag när alla röster är färdigräknade vet man säkert om partiet verkligen har kommit in.

– Vi ser att vi har fått större stöd ju närmare Varbergs centrum man kommer. Det var när de centrala valdistrikten var räknade som vi tog oss över spärren, konstaterar Bonde.

Varbergspartiet kan komma att spela en viktig roll i de kommande förhandlingarna om hur Varberg ska regeras. Exempelvis så har Sverigedemokraternas Andreas Havasi föreslagit ett styre bestående av SD, M, L, KD och Varbergspartiet.

– Vi stänger inga dörrar så här på måndagsmorgonen. Vi tänker lyssna på alla eventuella propåer. Men ett av skälen till att jag lämnade Liberalerna var den förändrade synen på Sverigedemokraterna på riksplanet, säger Mikael Bonde.

Mikael Bonde säger att partiet kan komma att stötta ett maktskifte, men att det är alldeles för tidigt att binda sig vid eventuella samarbetspartners.

– Det viktigaste för oss är själva innehållet och formerna för samarbete. Vi vill inte binda oss vid ett kontrakt i fyra år, utan som litet parti måste vi ha möjlighet att driva våra egna frågor också. Då ser vi en friare form av samarbete i Falkenberg (S, KD, L och MP), där partierna kommer överens om budgeten men i övrigt har friare tyglar att driva sin egen politik, säger Bonde.

Varbergs Tidning söker 24:7:s partiledare Bengt Johansson för en kommentar.

Powered by Labrador CMS