Osäkert om Stenkil kan sitta kvar – Qvist tror på maktskifte

Alliansen har förlorat sin majoritet i Varbergs kommunfullmäktige. Det är därmed osäkert om Ann-Charlotte Stenkil (M) kommer att kunna fortsätta att leda kommunen under den kommande mandatperioden.

Publicerad Senast uppdaterad

VARBERG Det preliminära valresultatet i Varberg (de sista rösterna räknas först på onsdag) pekar på en mycket snårig situation för att få ihop ett majoritetsstyre i Varbergs kommun under den kommande mandatperioden. Den styrande Alliansen (M+L+KD+C) har förlorat sin majoritet, vilket innebär att någon typ av förändrad maktkonstellation kommer att behöva bildas.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) är på måndagsmorgonen osäker på om hon kommer att kunna sitta kvar.

– Det är svårt att spekulera om den saken innan alla röster är räknade. Men att Alliansen inte får egen majoritet, den saken är klar, konstaterar hon.

Stenkil är nöjd med Moderaternas valresultat, som är relativt oförändrat jämfört med 2018. Däremot tappar övriga allianspartier, särskilt Centerpartiet, mandat.

– Vi har hållit emot Sverigedemokraterna bättre här än i övriga landet och här i Varberg är Moderaterna fortfarande större än SD, konstaterar Stenkil.

Ett alternativ är nu att Alliansen trots allt fortsätter att styra Varbergs kommun, men då kommer det krävas förhandlingar med antingen Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna för att få igenom budgeten.

– Ja, så ser det ut, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Qvist (S) tror på maktskifte

Socialdemokraternas Jeanette Qvist ser nu goda chanser till ett maktskifte i kommunen.

– Varberg behöver ett stabilt majoritetsstyre och då ser jag stora möjligheter till ett maktskifte, det finns flera tänkbara konstellationer, säger Qvist.

Jeanette Qvist vill inte föregå de kommande förhandlingarna, men sannolikt kommer en nyckelroll att spelas av de borgerliga partierna Liberalerna och Centerpartiet.

– Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är också en tänkbar lösning, säger Qvist.

Qvist hoppas att ett besked ska kunna lämnas till väljarna redan den här veckan.

– Jag tycker att valresultatet är så pass tydligt. Jag hopas att vi ska kunna lämna någon typ av besked före helgen, säger hon.

Qvist utesluter förhandlingar med Alliansen om budgeten om Alliansen väljer att sitta kvar i minoritet. I så fall kommer Alliansen att behöva luta sig mot SD.

Språng (C): "Det kommer vi inte att göra"

Centerpartiets Lena Språng säger på måndagsförmiddagen till Varbergs Tidning att hon inte kommer att sätta sig i ett minoritetsstyre med Alliansen som är beroende av SD för att få igenom sin budget.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Då får vi ha stöd från något annat parti för budgeten i så fall, säger hon.

Lena Språng konstaterar att läget är komplicerat och att någon typ av ny konstellation kommer att behöva bildas.

– Det är svårt att veta förutsättningarna innan alla röster är färdigräknade. Det kan hända mycket på onsdag. Innan dess finns det ingen större mening med att gå in i några förhandlingar, säger hon.

SD: Alliansen behöver släppa in oss

Sverigedemokraternas Andreas Havasi har klart för sig vilken konstellation han tycker är mest logisk.

– SD, M, L och KD kan som siffrorna ser ut i nuläget bilda majoritet tillsammans med Varbergspartiet. Det är den konstellation som jag tror är rimligast rent politiskt. Men sedan kan det finnas andra ideologiska spärrar och partier som av olika skäl inte vill samarbeta med varandra, säger han.

Andreas Havasi är mycket nöjd med Sverigedemokraternas valresultat i Varberg, trots att partiet inte alls går framåt lika mycket som på riksnivån.

– Varberg är Varberg och det här resultatet är precis vad vi hade hoppats på. Det nionde mandatet var viktigt för oss, det innebär att vi får större representation i nämnderna per automatik, säger han.

Havasi säger att Sverigedemokraterna inte tänker låta Alliansen regera vidare i minoritet i Varberg.

– Nej, i så fall kommer vi att rösta ned deras budget. De behöver släppa in oss i samarbetet i så fall, säger han.

Preliminärt resultat i kommunvalet

Mandatfördelningen i Varbergs kommunfullmäktige enligt det föreliggande resultatet på måndag förmiddag. Återstående röster räknas på onsdag, varför justeringar kan komma att ske. Förändring jämfört med förra valet inom parentes.

Vänsterpartiet: 3 mandat (-1)

Socialdemokraterna: 19 mandat (+1)

Centerpartiet: 6 mandat (-3)

Liberalerna: 4 mandat (-1)

Kristdemokraterna: 3 mandat (-1)

Moderaterna: 13 mandat (+-0)

Sverigedemokraterna: 9 mandat (+1)

24:7: 2 mandat (nytt parti)

Varbergspartiet: 2 mandat (nytt parti)

Totalt 61 mandat. För majoritet krävs således 31 mandat

Powered by Labrador CMS