Ny kärnkraft vid Ringhals aktuell trots Unipers nej

Reaktorer kan byggas ”i närområdet”

Publicerad

Tyska minoritetsägaren i Ringhals, Uniper, ska inte bygga någon ny kärnkraft i Sverige. Men planerna på nya reaktorer på Väröhalvön går vidare ändå, säger Vattenfalls presstalesperson Markus Fischer till Varbergs Tidning.

Under torsdagsmorgonen har ett uttalande från tyska energijätten Unipers tyska talesperson Georg Opperman fått stor uppmärksamhet i medierna. Till Sveriges Radio har Opperman sagt att: ”Vare sig i Sverige eller någon annanstans har Uniper några planer på att bygga ny kärnkraft, det är fakta”.

Uttalandet motsäger tidigare uttalanden som gjorts i Sverige om eventuella nya reaktorer på Barsebäck. Men beskedet har också konsekvenser för Ringhals, där Uniper är delägare.

Men trots Unipers besked fortsätter planeringen för nya reaktorer vid Ringhals, berättar majoritetsägaren Vattenfalls presstalesperson Markus Fischer för Varbergs Tidning.

– Förstudien för SMR-reaktorer på Ringhals är ett Vattenfall-projekt som går vidare som planerat. Det är ingenting som påverkas av Unipers besked. I övrigt har vi inga kommentarer till Unipers uttalande, de är i huvudsak en konkurrent till oss på energimarknaden, säger Fischer.

Men kan Vattenfall bygga nya reaktorer på Ringhals utan Unipers medverkan?

– Kanske inte på själva Ringhals, men i närområdet, säger Fischer.

Är det några ägarförändringar på gång på Ringhals?

– Inte vad jag känner till. Det är ingenting jag kan kommentera.

Unipers svenska presschef Torbjörn Larsson vill på torsdagsmorgonen inte lämna några kommentarer alls när Varbergs Tidning ringer upp.

– Det kan eventuellt komma ett uttalande för oss senare, men det vet jag inte i nuläget, säger han.

Powered by Labrador CMS