Marcus Bremdal, rutinerad tävlingskock. Han har bland annat lett Juniorkocklandslaget och tävlat individuellt.
Marcus Bremdal, rutinerad tävlingskock. Han har bland annat lett Juniorkocklandslaget och tävlat individuellt.

Kocken Marcus Bremdal redo för VM

Kocklandslagens batalj startar på lördag.

Publicerad Senast uppdaterad

Varberg/Luxemburg. Sedan drygt ett och ett halvt år ingår Marcus Bremdal från Tvååker i svenska kocklandslaget. Redan från start har han förberett sig inför Culinary World Cup, också känt som VM i matlagning.
Det svenska kocklandskapet har en guldmedalj att försvara.
– Nu märker man allt mer att det börjar infinna sig ett tävlingsmode och att alla fokuserar på uppgiften, säger Marcus Bremdal som redan är på plats.
Flera ton utrustning har fraktats ner med lastbil ner till Luxemburg. Inget får glömmas bort inför tävlingarna som startar på lördag.

– Vi har utrustningslistor och råvarulistor som vi har utvecklat sedan vi började tidsträna för över ett år sedan. Vi kommer att dubbelkolla och trippelkolla allt innan tävling. Det ska i princip vara omöjligt att missa något.

Misstagen tenderar att i stället komma under själva tävlingsmomenten.
– Att man tappar saker, slår ut något eller kokar över en sås och sådana saker. Man tar inte med sig för mycket råvaror in i köket och spiller man då ut fyra deciliter sås så blir det jobbigt. Sådana detaljer kan stöka till det, men alla lag kommer att göra misstag. Det gäller bara att göra så få som möjligt och att hantera dem, säger Marcus Bremdal.

Marcus Bremdal har kvar familj och vänner i Varberg, men bor numera i Trångsund.
Marcus Bremdal har kvar familj och vänner i Varberg, men bor numera i Trångsund.

Träningen inför världsmästerskapen har pågått i många månader. Marcus arbetar tre dagar i veckan på Alma i Stockholm, övrig tid har han fokuserat på förberedelserna med kocklandslaget - både genom träffar inom gruppen och individuellt.

Svenska Kocklandslaget tävlar i två olika grenar under VM. Den ena grenen är ”Chefs table”. Det handlar om en avsmakningsmeny serverad till tolv personer.

I varmköket består utmaningen i att laga en trerättersmeny på sex timmar till 110 gäster. Domarna betygsätter fem slumpvis valda tallrikar av varje rätt. De finns också med i köket under upplagningen, där de bedömer allt ifrån hur väl laget samarbetar till hantverksskicklighet och svinn. Men självklart är smakerna viktigast.

Vad tror du om segerchanserna?

– Vi har en väldigt härlig känsla. Sverige är regerande världsmästare och vi tänkte försöka behålla bucklorna och medaljerna. Det är mycket som ska stämma, men målsättningen är att vinna.

Vad är lagets styrkor?

– Alla duktiga människor plus en fantastisk gemenskap. Alla ställer upp för varandra och hjälps åt. Riktigt så som det är i det här laget har jag nog inte sett tidigare. Det är fantastiskt.

Marcus Bremdal bor till vardags med sin familj i Trångsund och är en klassiskt skolad kock som brinner lite extra för husmanskost. Sedan tidigare har han bland annat i ett OS-guld som coach för juniorlandslaget och en finalplats i Årets kock 2020 där han slutade på sjätte plats.

Han har bland annat arbetat på Wedholms fisk, KB Konstnärsbaren, Ulla Winbladh, F12 och GQ.

Powered by Labrador CMS