Batteriparken kommer att kunna lagra el som produceras av väderberoende kraft, såsom vind- och solenergi.
Batteriparken kommer att kunna lagra el som produceras av väderberoende kraft, såsom vind- och solenergi.

Sveriges största batterilager till Varberg

Ett avtal som avser en stor batteripark i Varberg har skrivits mellan Soltech Energy Solutions och Varberg Energi och är värt uppemot 100 miljoner kronor.

Publicerad Senast uppdaterad

VARBERG Batterilagret kommer att kunna optimera effektuttaget, då tekniken stabiliserar framtidens elnät för en större del förnybar elproduktion genom de väderberoende energikällorna sol- och vindenergi.

– Energilager i form av batterier blir ett viktigt komplement till elsystemet när alltmer förnybar elproduktion byggs i landet. Det här möjliggör att vi kan bygga ännu mer väderberoende kraft, såsom vind- och solenergi, som ofta är en utmaning för nätägarna eftersom de inte erbjuder stödtjänster som de planerbara produktionsanläggningarna normalt erbjuder, säger Rickard Lantz, affärsutvecklingschef på Soltech Energy Solutions i ett pressmeddelande.

Hos Varberg Energi anser man att framtidens energisystem behöver dessa typer av lösningar för att kunna ta emot den ökade andelen förnybar el.

– Det här ligger helt i linje med vår positionering mot ett mer flexibelt nyttjande av elsystemet och vi ser fram emot att få batteriet på plats, säger Hans Ljungström, vice vd på Varberg Energi.

Powered by Labrador CMS