Stoppet på Ringhals är förlängt till sista januari.
Stoppet på Ringhals är förlängt till sista januari.

Stoppet på Ringhals förlängs två månader

Nytt datum för återstart blir först i slutet av januari rapporterar Sveriges Radio.

Publicerad Senast uppdaterad

Reaktorn kunde inte startas efter sommaren då en viktig komponent gick sönder efter schemalagt underhåll. Nu väntar alltså ytterligare väntan.

- Arbetet med att kartlägga skadan och vilka åtgärder den kräver satte igång redan samma dag den konstaterades. Planen som lagts visar nu att vi behöver förlänga avställningen till 31 januari, säger Björn Linde, vd för Ringhals i ett pressmeddelande.

Det är ett arbete som kräver mycket förberedelser eftersom behållaren är radioaktiv. Man bygger därför en fullskalig kopia av behållaren som är 12 meter hög. Tanken är att personalen ska kunna träna på momenten innan de utför dem på den riktiga tryckbehållaren.

- Tryckhållaren är radioaktiv, alla arbeten förbereds noggrant och att öva i testmiljö hjälper oss att arbeta säkert och effektivt när vi är klara för att utföra de faktiska reparationsarbetena, säger Björn Linde. Vi har ett stort jobb framför oss, men motivationen är stark eftersom kärnkraften är efterfrågad i södra Sverige. Alla tillgängliga resurser läggs på att få Ringhals 4 i drift, säger Björn Linde i pressmeddelandet.

Samtidigt rapporterar Vattenfall och Ringhals i samma pressmeddelande att man har startat en utredning för att förstå varför skadan uppstod efter avstängningen. Man gör detta för att se till att det inte upprepas.

Powered by Labrador CMS