Bilförsäljaren Gabriel Waldstam tycker att beslutet kom oväntat.
Bilförsäljaren Gabriel Waldstam tycker att beslutet kom oväntat.

Klimatbonusen slopad: "Konstigt beslut att ta kvällen innan"

I måndags kväll kom beskedet: Klimatbonusen slopas helt med start i dag onsdag. På tisdagen var det hektiskt hos bilhandlarna i Varberg.

Publicerad

Varberg. – Första padelmatchen ikväll har jag ställt in. Jag får nog ställa in nästa också, säger Gabriel Waldstam, säljare på Bilhallen Varberg, när vi möts på tisdag eftermiddag.

Hela dagen har han ringt runt till kunder som varit intresserade av miljöanpassade bilar för att höra om de vill slå till innan klimatbonusen försvinner. Folk som funderat över dagen ringer och mejlar i strid ström.

– Så här snabb kommunikation med kunder har vi nog aldrig haft innan. Kunderna är verkligen på tårna. Jag har sagt att beställningen måste vara inne 23:59, säger Gabriel Waldstam som förbereder sig på en lång jobbkväll för att hinna hjälpa alla.

Regeringens beslut kom den 7 november. Den 9 november slutade klimatbonusen gälla helt. Enligt Gabriel Waldstam var det få i branchen som gissade att det skulle komma en så plötslig och stor förändring.

– Det är en konstig känsla. Vi trodde att bonusen på 50 000 skulle vara kvar hela 2023 och succesivt trappas ned. En utfasning hade både vi och kunderna gillat bättre.

På Bilhallen Varberg är elbilar den populäraste miljöanpassade bilen. Gabriel Waldstam tror att försäljningen av dem kommer att stanna upp i det korta perspektivet. Sedan tror han att företagen kommer tillbaka. För privatpersoner är det mer osäkert.

Regeringen motiverar sitt beslut med att det inte längre är så stor ekonomisk skillnad mellan att äga och köra en klimatbonusbil och att ha en bensin- eller dieselbil. Ett argument som Gabriel Waldstam inte köper.

– Det förstår jag inte hur regeringen kan säga. Det stämmer inte. Klimatbonusen har gett en väldig skjuts till att få ut bilar på den privata marknaden, med privatleasing. Det är skillnad mellan att betala 3 000 i månaden och 5 000, säger han.

Powered by Labrador CMS