Varberg energis vd menar att inga avtal kommer att sägas upp mot klausulen force majeure i Varberg, men att man under lång tid rekommenderat rörliga avtal vid förlängning och nyteckning av avtal.
Varberg energis vd menar att inga avtal kommer att sägas upp mot klausulen force majeure i Varberg, men att man under lång tid rekommenderat rörliga avtal vid förlängning och nyteckning av avtal.

Ingen risk för uppsagda elavtal från Varberg Energi

Ekots rapport under morgonen att kunders avtal kan komma att sägas upp gäller inte i Varberg. Det lovar vd Björn Sjöström.

Publicerad Senast uppdaterad

– Nej det har vi absolut inga planer på, men vi har under lång tid rekommenderat våra kunder att välja ett rörligt avtal eftersom vi måste sätta ett högt pris på nya fasta elavtal, säger Björn Sjöström.

– Som leverantör behöver man ha riskpremier för att det ska gå runt och det är svårt att veta vart priset är på väg nu, säger han.

Bakgrunden till att vissa elbolag nu uppges vilja häva sina fasta avtal är att kostnaden för dem annars riskerar att bli extremt dyra för bolagen. Enligt Ekots uppgifter vill företagen åberopa kriget i Ukraina som en oförutsedd händelse, så kallad force majeure.

Det var några veckor sedan som Björn Sjöström stod i frontlinjen med sitt uttalande kring att husägare skulle spara ihop en buffert på ungefär 50 000 kronor för att klara elkostnaderna i vinter.

Nyheten, som först publicerades i Varbergs Tidning, kom att kommenteras av flera partiledare och diskuterades i riksmedia både på tv, radio och i tidning, där bland annat både Vänsterns Noshi Dadgostar och Kristdemokraternas Ebba Busch menade att det var "ett hån" och "orimligt" att Sverige skulle ha så höga elpriser som Sjöström spådde.

– Jag tror att det har blivit en stor valfråga i och med den nyheten på grund av att det var något konkret att ta på. Att spara ihop en buffert på 50 000 kronor för att betala sin elförbrukning är lätt för många att ta till sig, säger Sjöström och fortsätter:

– Vi får se vad som händer nu. Det pågår såklart mycket samtal och det kommer väl att bli något stödpaket, frågan är bara hur och när. Man kan ändra marknadsmodellen för att ändra priserna relativt snabbt, men det är ett väldigt långsiktigt arbete att ändra energisystemet.

Läs mer: Elbolag vill säga upp fasta avtal

Tips för att minska elkostnaden

Björn Sjöströms bästa tips för att minska kostnaden, förutom att se över ditt elavtal, är att minska förbrukningen.

  • "Se över de stora energitjuvarna som värme och vatten. Duscha lite kallare och lite snabbare. Se över din uppvärmning av huset."
  • "Stäng av rum du inte använder. Om man har ett större hus men inte använder alla rum kanske man inte behöver värma upp dem alla lika mycket."
Powered by Labrador CMS