Stenkil eller Qvist – vem kommer att leda kommunen framåt?
Stenkil eller Qvist – vem kommer att leda kommunen framåt?

Rösterna färdigräknade – nu börjar spelet om makten i Varberg

Sent på onsdagseftermiddagen räknades de sista rösterna klart i kommunvalet i Varberg. Det blir inte några förändringar i mandatfördelningen jämfört med det preliminära valresultat som rapporterades under natten till i måndags.

Publicerad

VARBERG Som Varbergs Tidning tidigare rapporterat så innebär valresultatet ett mycket knivigt läge för att få till ett nytt majoritetsstyre i Varbergs kommun. Den styrande alliansen (M+KD+C+L) har tappat sin majoritet och därmed är det i nuläget en öppen fråga om Moderaternas Ann-Charlotte Stenkil (M) kommer att kunna sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande, eller om Socialdemokraternas Jeanette Qvist kommer att kunna samla ett tillräckligt stöd för att leda kommunen under de kommande fyra åren.

När VT når Jeanette Qvist på onsdagskvällen så är hon försiktig med att uttala sig om vad som väntar de kommande dagarna.

– Vi kommer att ha samtal och försöka hitta en möjlighet till majoritetsstyre där Socialdemokraterna ingår. Det är viktigt att Varberg leds av en stabil majoritet, säger hon.

Qvist har tidigare i veckan sagt att hon hoppades kunna ta förhandlingarna i mål före helgen, men den uppfattningen har hon nu reviderat.

– Det var nog lite optimistiskt, konstaterar hon.

Qvist berättar att vissa samtal redan är inledda och att hon har fått mandat av sitt parti att förhandla med samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) konstaterar att man nu kan bocka av ett färdigt valresultat och gå vidare till nästa steg för hennes del – att försöka hitta en majoritetslösning på högersidan.

– Det var framför allt frågan om Varbergspartiet definitivt skulle komma in eller inte. Om det hade visat sig att de inte kom in efter sluträkningen så hade det blivit en annan ekvation. Men nu vet vi vilka förutsättningar som gäller, säger hon.

Och nu börjar alltså ansträngningarna för att få ihop en lösning som innebär ett fortsatt högerstyre i kommunen.

– Vi ska ha ett möte med Alliansen imorgon bitti (torsdag). Det viktigaste till att börja med är att bena ut vilka eventuella röda linjer som gäller och hur röda de där linjerna verkligen är, säger Stenkil, och syftar på de uttalanden som gjorts från exempelvis Centerpartiet om att ett samarbete med SD är omöjligt.

En majoritetslösning som föreslagits av SD:s lokala ledare Andreas Havasi är ett samarbete mellan L, KD, M, SD och Varbergspartiet, som skulle kunna samla 31 mandat.

Men Stenkil vill inte uttala sig om huruvida en sådan konstellation är mer sannolik än någon annan.

– Det är en tänkbar kombination av flera, säger hon.

Inte heller Ann-Charlotte Stenkil räknar med att en färdigförhandlad lösning för styret i Varbergs kommun kommer att kunna presenteras den här veckan.

Resultat i kommunvalet i Varberg

Mandatfördelningen i Varbergs kommunfullmäktige. Förändring jämfört med förra valet inom parentes.

Vänsterpartiet: 3 mandat (-1)

Socialdemokraterna: 19 mandat (+1)

Centerpartiet: 6 mandat (-3)

Liberalerna: 4 mandat (-1)

Kristdemokraterna: 3 mandat (-1)

Moderaterna: 13 mandat (+-0)

Sverigedemokraterna: 9 mandat (+1)

24:7: 2 mandat (nytt parti)

Varbergspartiet: 2 mandat (nytt parti)

Totalt 61 mandat. För majoritet krävs således 31 mandat.

Powered by Labrador CMS